PUR HŐSZIGETELÉS HELYSZÍNEN SZÓRT POLIURETÁN HABBAL

pur hőszigetelés

Alkalmazások

Ezen az oldalon összegyűjtöttünk néhány alkalmazási lehetőséget, példákat és fogalom magyarázatokat. Aki jól akar dönteni hőszigetelés ügyében, annak érdemes áttanulmányozni az oldalt.

Hővezetési tényező, hőátbocsátási tényező

Ezen két kifejezéssel találkozik talán a leggyakrabban az ember, ha hőszigeteléseket próbál összehasonlítani, eldönteni melyik éri meg a legjobban, melyik alkalmazás nyújtja a legjobb megoldást.
A hővezetési tényező fogalma (λ):
Az anyagot jellemző szám, mely megmutatja, hogy egységnyi vastagságú anyag egységnyi felületén mekkora hőmennyiség áramlik át egységnyi hőmérsékletkülönség esetén.
Minél kisebb ez a szám, annál kevesebb hő áramlik át rajta, annál jobb hőszigetelő képességű az anyag.
Mértékegysége: W/mK.

A legfontosabb tehát, hogy a hővezetési tényező mindig ugyanolyan feltételek mellett hasonlítja össze a hőszigetelő anyagokat. A szigetelőanyag vastagságával ez a mérőszám nem változik.

Néhány anyag jellemző hővezetési tényezője:
poliuretán hab: 0,020 W/mK
expandált polisztirol: 0,04 W/mK
habüveg: 0,05 W/mK
fagyapot: 0,08 W/mK


Tendenciaszerűen (de néhány kivétellel) igaz az, hogy a nagyobb sűrűségű anyagok hővezetési tényezője nagyobb, a kisebb sűrűségű, laza - szálas vagy porózus - anyagoké kisebb.

Az építőiparban használt anyagok hővezetési tényezői igen tág határok között változnak (a szigetelő habok λ = 0,02 W/mK értékétől az alumínium λ = 200 W/mK értékéig).
Különösen a lazább szerkezetű anyagok hővezetési tényezője erősen függ az anyag nedvességtartalmától - azaz közvetve az építési technológiától, az időjárástól, a használati körülményektől. Ugyancsak ezek a lazább szerkezetű anyagok érzékenyek a teher vagy az önsúly miatti tömörödésre, roskadásra, ami szintén a hővezetési tényező növekedését okozza.

Hol alkalmazható a purhab hőszigetelés?

Gyakorlatilag bárhol. Megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal a sokféle szigetelő hab közül könnyen választhatunk olyat, amely a leginkább megfelel a speciális igényeknek. Nem csodaszer, nem mindenütt a legcélszerűbb, nem mindenhol a leghatékonyabb megoldás. Minden épület, minden felület, minden elvárás speciális. A poliuretán haboknak azonban nagyon széles választéka áll ma már rendelkezésre. Nézzünk néhány gyakorlati példát, hol alkalmazható különösen nagy előnnyel.


Tetőterek hőszigetelése

A tetőterek kialakítása mindig is problémás. A téglafal helyett a lakóteret csak egy alig több mint 1 cm vastagságú fa vagy gipszkarton lap és a tetőfedő anyag választja el a külső időjárástól. A téli hidegtől és a nyári melegtől egyaránt.
A hőszigetelés itt is elengedhetetlen. Az elterjedt szigetelőanyagok több problémával is küzdenek ezen a téren. A kőzetgyapot szálas anyag révén a gravitáció hatására összeesik, elmozdul. Ezt a folyamatot a por és a víz méginkább felgyorsítja. Ezáltal a szigetelőanyag veszít a teljesítményéből. A szálas anyag másik nagy hátránya, hogy a szél átfúj rajta. Márpedig ha a hideg levegő elér a lakótér burkolatához, a hőszigetelő anyag nagyon keveset ér.
A polisztirol sokkal jobb hőszigetelő ugyan, és kellően merev is, hogy elkerülje a deformációt, de táblás formájában pontos illesztésre, légzáró héjazat kialakítására alkalmatlan. Az illesztéseknél, a bonyolult formák pontos kitöltésénél nem tud jól teljesíteni.
Mindkét anyag hátrányait kiküszöböli a szórt purhab. Két formája van, a zárt cellás és a nyitott cellás. Mindkettő kiválóan alkalmas tetőterek hőszigetelésére, de az alkalmazásuk különböző.

Az hőszigetelő anyag folyadék formájában, nagy nyomással kerül felvitelre, ezután habosodik. Ezáltal a legkisebb réseket repedéseket is kitölti és összefüggő, homogén szigetelést alkot.

3 cm vastag zártcellás poliuretán hab hőszigetelés

3 cm vastag zárt cellás hab. Ebben az esetben elsősorban légzárásra készült a deszkából készült mennyezet réseinek betömítésére és a hőszigetelés javítására. Ezután álmennyezet került beépítésre.

A zártcellás hab felvitele a legtöbb esetben közvetlenül a lakótér burkolatának (gipszkarton, lambéria) külső oldalára történik. Ez több okból fontos. A legfontosabb, hogy a szigetelt felület és a szigetelő anyag között nincs légrés. A poliuretán hab közvetlenül a felületre ragad. A szigetelőanyag alatti páralecsapódás és így a penészedés, gombásodás kizárt. Ugyanígy kizárt, hogy a lakótér klimatizált levegője a fal és a szigetelőanyag közötti résen elszökjön.
A zártcellás hab saját anyagában vízzáró, ezért sem a belső oldalon, sem a külső oldalon nem igényel fóliázást. Sem a lakótér felől érkező pára, sem a tető felől érkező esetleges csapadék nem jut be a szigetelőanyagba.
A rendkívül kedvező hővezetési tényezőjének köszönhetően (0,021 W/mK) a megszokottnál vékonyabb rétegben (5-8 cm) is nagyon jó hőszigetelési teljesítményt képes nyújtani. Különösen akkor igaz ez, ha hozzáadjuk a fent felsorolt jó tulajdonságokat is. Ezen tulajdonságokat nehéz számszerűen mérni, de a jelentőségük nyilvánvaló.

A nyitottcellás poliuretán hab tulajdonságai némileg mások. Nyitott cellái miatt a hab nem vízálló, vízzáró. Ezért a kőzetgyapothoz hasonló fóliázásra van szükség. Ha a lakótér felől kell a kivitelezést elvégezni ez a hab a megfelelő megoldás.

nyitott cellás poliuretán hab hőszigetelés

Az újonnan kialakított tetőtérben közvetlenül a fóliára fújt 15 cm vastag nyitott cellás hab nagyjából 30-40 cm szálas szigetelőanyag teljesítményét nyújtja. A tetőtér belső oldali fólia és gipszkarton falak szerelésével lett teljes.

Nyitott celláinak köszönhetően jóval nagyobb térfogatot képes kitölteni. Ez fontos is, hogy a rendelkezésre álló teret maradéktalanul betöltse, a szigetelőanyag alatt és fölött ne maradjon levegő amely távozni képes. Rendkívül jól ragad a tetőfóliákra amelynek használata elengedhetetlen. Ezután kerül a habra a belső oldalról a fólia és a gipszkarton vagy lambéria. Az így kialakított szigetelés rendkívül alacsony hővezetési tényezővel bír, légzáró és könnyű, nem terheli feleslegesen a szerkezetet.

Megfelelő kivitelezési körülmények között a habok méret és alaktartóak, nagyon hosszú ideig változatlan szigetelő képességűek.


Lapostetők hőszigetelése, vízszigetelése

lapostető hőszigetelés, vízszigetelés A lapostetők vízszigetelése mindig is problémás. A hagyományos technológiákkal készült szigetelés néhány év után elöregszik és beengedi a szerkezetbe a vizet. Miután az bejutott, a téli fagyok hatására egyre nagyobb réseket alakít ki és néhány év múlva megjelenik a beázás.

A szórt purhab ugyan alapvetően hőszigetelő anyag, de a felhordás technológiájából adódóan nagyon jól alkalmas a vízszigetelés ellátására is. A gyártói előírás szerint elkészített szigetelés esetén a hab 90% feletti mennyiségű zárt cellát tatralmaz, vízfelvevő képessége ezért teljes térfogatának maximum 3%-a. Mivel egységes, toldásmentes felületet alkot és hézagmentesen ragad a felülethez, így a víz nem tudja elérni a tetőszerkezetet. Hőszigetelő anyag révén a hőmérséklet változásaiból adódó zsugorodást, nyúlást nagyon jól viseli, nem keletkeznek benne rések, repedések ahol a víz megbonthatná a szigetelést.

A poliuretán hab talán egyetlen hátránya, hogy UV sugárzás hatására elbomlik. Ezért valamilyen módszerrel védeni kell a közvetlen napfénytől. Jónéhány védőfesték segít elérni, hogy a kész szigetelés hosszú élettartamú legyen.

Jó esetben a lapostetők hőszigeteléséről az építéskor már gondoskodtak, a vízszigetelést kiválóan ellátó 2-4 cm vastag szórt purhab jól egészíti ki a meglévő szigetelőanyagokat. Amennyiben hőszigetelés nélküli lapostetőről van szó, a tapasztalatok szerint 5 cm vastagságú hab kiváló hőszigetelési teljesítményt nyújt.

Födémek, padlások hőszigetelése
Mezőgazdasági épületek hőszigetelése, vízszigetelése

A mezőgazdaságban -legyen az növénytermesztés vagy állattenyésztés- szeretnek nagyban gondolkodni. Nagy mennyiségű gabonát tárolnak, sok állatot tartanak...

Trapézlemez hőszigetelése 3 cm zárt cellás purhabbal

Állattartó épület hőszigetelése 3 cm vastag szórt poliuretán habbal. A szárnyasokat tartó épületekben a megtérülés a nyári hónapokban a legnagyobb.

A nagy volumen miatt egy okosan megválasztott hőszigetelés nagyon hamar meg tud térülni. Amíg a lakóépületeknél a megtérülés 5-10 évre is tehető (ami egyébként egyáltalán nem rossz, összehasonlítva egyéb szigetelésekkel) addig a mezőgazdaságban történő beruházások akár egy-két év alatt visszahozhatják az árukat. A szelemen alatti réseket is tökéletesen kitöltő szórt purhab Ha a meglévő szigetelés hatásfokán kell javítani, ha meglévő épületet alakítanak át, a szórt purhab (poliuretán hab) nagyon jó választás.

Kiváló hőszigetelő értékei mellett a felhordás technológiájából adódóan a legbonyolultabb szerkezetet is tökéletesen, hézagmentesen kitölti. A zárt cellás poliuretán hab vízálló, felülete nagynyomású vízsugárral mosható. A szórt hab ammónia-álló, gyenge savak és lúgok nem károsítják. Légzáró, ezért a meglévő hűtő-fűtő rendszerek sokkal jobb hatásfokkal tudják a levegőt klimatizálni, a szellőztető rendszeren kívül máshol nem jut be és ki jelentős mennyiségű levegő így a szabályozás hatásfoka megnő. Kiválóan alkalmas a trapézlemez épületeken jelentkező páralecsapódás megszüntetésére. A zárt cellás purhab emellett nagymértékben meg is merevíti a lemez épületeket. Nem elhanyagolható szempont, hogy nagyon gyorsan kivitelezhető így az épületet jó esetben csak néhány napra kell kivonni a termelésből. Ahol az idő pénz…

Az állattenyésztésben a legnagyobb károkat okozó nyári hőségben 3-4 cm szórt purhab jelentős elhullás-csökkenést eredményez. A téli hónapokban a hideg miatt lelassuló súlygyarapodást is megelőzheti.

A páralecsapódás kialakulása elkerülhető néhány centiméter szórt pur hőszigetelés alkalmazásával Purhab hőszigetelés nagy bordás trapézlemez felületen.

Különleges szigetelések